Suomen itsenäisyyden juhlarahaston eli Sitran yliasiamies Atte Jääskeläinen aloitti vuoden 2023 elokuussa Sitran johdossa. Hän pitää työtään erinomaisen innostavana ja kiinnostavana.
”Nykyisessä työssä on yllättävän paljon samankaltaisuutta verrattuna entisiin työpaikkoihini toimittajana tai toimituksen esimiehenä. Ennen piti miettiä median tekemistä tavalla, että sillä olisi merkitystä myös tulevaisuudessa. Tästä samasta on kyse nytkin. Asiayhteytenä on vain suomalainen yhteiskunta ja sen menestys tulevaisuudessa”, toteaa Atte Jääskeläinen.
Tulevaisuustalon käsite liittyy Sitran historiaan hyvin läheisesti, sen perustamisesta vuodesta 1967 lähtien.
”Alussa olimme lähinnä tutkimusrahoittaja, nykyään paljon muutakin. Toimimme oman pääoman tuotoilla eli muistutamme tältä osin isoa rahastoa tai säätiötä. Sen lisäksi esitämme uusia ideoita ja rahoitamme projekteja sekä toteutamme niitä myös itse. Emme siis jätä asioita ajattelun tasolle, vaan pyrimme muuttamaan tulevaisuutta aktiivisesti itsekin silloin kun näemme, että se on mahdollista. Tämä on luultavasti ainutlaatuinen tulevaisuustaloyhdistelmä maailmassa”, jatkaa Jääskeläinen.
Sitra on läpikäynyt viime kuukausina strategiaprosessin, johon liittyvät muutokset näkyvät Sitran toiminnassa syksyllä 2024. ”Painotamme jatkossa nimenomaan ennakointia. Sitran pitäisi pystyä ymmärtämään, mitkä suomalaisessa yhteiskunnassa ovat niitä tärkeimpiä kehityskulkuja, joihin meidän kulloinkin pitäisi vaikuttaa. Sen jälkeen keräämme erilaisia ihmisiä yhteen miettimään, mitä näille asioille pitäisi mahdollisesti tehdä kansallisen yksimielisyyden hengessä, ja lopulta autamme muutoksen alkuun.”
Jääskeläinen painottaa tässäkin yhdessä tekemisen ajatusta, sillä Sitra ei luonnollisesti pysty yksin läpiviemään yhteiskunnallisia muutoksia.
Liberaalin demokratian instituutio
Tässä mielessä Sitran toimintatapa siis muuttuu, sillä viime vuosina toimintaa ovat ohjanneet Sitran Megatrendityön pohjalta valitut teemat. Megatrendit ovat laajoja ja pitkäkestoisia kehityskulkuja, kuten luonnon kantokyvyn murentuminen tai demokratian kamppailun koveneminen.
Yhteiskunta näyttäytyy tänä päivänä ulospäin ristiriitaisempana kuin aikoihin. ”Osittain kyse on siitäkin, minkälaisen perspektiivin asioihin ottaa. Samalla kykymme kerätä tietoa ympäröivästä maailmasta on helpompaa kuin koskaan. Se auttaa asioiden ymmärtämisessä. Toisaalta arvaamattomuus ei ole vähentynyt mihinkään. Monia taustalla olevia muutoksia ei vain huomata ajoissa, jotta niihin voitaisiin puuttua, koska ihmisen mieli ei ole ollut niitä valmis hyväksymään.”
Eduskunnan valvonnassa olevaa Sitraa voidaan kuvailla hallitusvallasta riippumattomaksi liberaalin demokratian instituutioksi, jonka tehtävänä on arvioida yhteiskunnan tilaa yli vaalikausien, pitkälle tulevaisuuteen. Samalla Sitra voi haastaa kulloinkin istuvaa hallitusvaltaa ja sen tekemisiä.
”Sitran roolilla on oma arvonsa, kyse on vähän samantyyppisestä tilanteesta kuin että rahapolitiikka ulkoistetaan riippumattomalle keskuspankille tai tuomiovalta riippumattomalle tuomioistuinlaitokselle.”
Sitra rahoittaa hyvin erilaisia projekteja ja osittain myös tukee niitä omalla työllään. Projekteilta toivotaan sitä, että ne olisivat osa jotain suurempaa muutosta.
”Haemme jatkossa lisää ketteryyttä toimintaamme uusista nousevista aiheista. Aiemmin olemme olleet kiinni ennalta päätetyissä teemoissamme. Esimerkiksi Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ei muuttanut Sitran toiminnan suuntaa. Jatkossa Sitrankin toiminnassa näkyy se, että olemme maana aivan eri tilanteessa kuin aikaisemmin”, Jääskeläinen ajattelee.
Lue lisää ja lataa Kasvusta-kirja itsellesi.
Kuva: Topias Dean, Sitra